Selecteer een pagina

nekpijn

Nekpijn wordt meestal veroorzaakt door je spieren of kleine gewrichten. De pijn is vaak zeurend en straalt soms uit naar het hoofd, de armen of de handen. Een nekhernia is goed te behandelen. Een manueel therapeut kan je helpen en ook adviseren hoe je op de juiste manier kunt bewegen. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Lees dan verder.
Maak een afspraakOVER ONS
Heb je pijnklachten aan jouw nek? Lees hier hoe wij jou kunnen helpen met verschillende behandelmethoden.
Klachten aan de nek uiten zich op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door stijfheid in de nek, moeite met omkijken, een vermoeid of zwaar gevoel of een stug gevoel tussen de schouderbladen. Welke klachten je ook hebt, ze kunnen jouw dagelijks functioneren behoorlijk beperken. Misschien heb je er last van bij het autorijden of fietsen, of als je aan het werk bent op de computer.
De oorzaken van nekklachten zijn al net zo verschillend. Denk aan artrose en een whiplash. Hoe we jouw nekklachten behandelen, hangt af van de oorzaak. Ben je aan het revalideren? Dan heb je een andere behandeling nodig dan iemand met een hernia. We stellen met een onderzoek nauwkeurig vast waar de oorzaak van jouw klacht ligt.
Heb je nekklachten? Neem dan contact met ons op. Dan bespreken we samen hoe we jou kunnen helpen.

wat zegt de wetenschap?

Een statische werkhouding kan zorgen voor een verminderde doorbloeding en een eenzijdige belasting van spieren

‘Ga eens rechtop zitten!’ We hebben het onze ouders vroeger allemaal wel eens horen zeggen, maar toch letten we er vaak niet op. Lees verder

Onze specialisten

Dit zijn onze specialisten op het gebied van nekpijn. Zij bespreken graag hoe ze jou kunnen helpen.

Enya Martin MSc

Manueel therapeut

Aandachtgebied:
Nekklachten, hoofdpijn en duizeligheid, lage rugklachten, hand en pols problematiek

Massai Wismans MSc

Manueel therapeut, Sportfysiotherapeut, Echografie Schouder, McKenzie

Aandachtsgebied:
Sportgerelateerde klachten, schouder problematiek, nek en rugklachten.

Welke nekproblemen zijn er eigenlijk allemaal?

Lees hieronder meer over de aandoening, en wat wij eraan kunnen doen.

Nekhernia

Een nekhernia is een aandoening waarbij de kern van een tussenwervelschijf in de nek uitpuilt en tegen een zenuw drukt, wat kan leiden tot pijn, tintelingen en krachtsverlies in de nek, schouder, arm en hand. Slijtage, langdurige overbelasting of een trauma zijn veelvoorkomende oorzaken van een nekhernia, maar de precieze oorzaak verschilt per persoon. Erfelijkheid en roken kunnen hierbij een rol spelen.

In Nederland wordt de diagnose nekhernia jaarlijks 3.000 tot 3.500 keer gesteld, vooral bij mensen tussen de 35 en 65 jaar oud. In ongeveer 80% van de gevallen herstelt een nekhernia vanzelf en is geen operatie nodig. De behandeling is dan gericht op het verminderen van pijn en het bevorderen van het herstel met behulp van fysiotherapie. Hierbij wordt de mobiliteit van de nek verbeterd en de stabiliteit van de nekspieren getraind.

Bij een eerste consult bespreekt de fysiotherapeut de klachten en oorzaak ervan, waarna een lichamelijk onderzoek wordt uitgevoerd. Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld naar de wensen en doelen van de patiënt. Dit kan onder andere bestaan uit oefeningen om de mobiliteit en stabiliteit van de nek te verbeteren en de pijn te verminderen.

Als de nekhernia niet vanzelf herstelt, kan een operatie nodig zijn. Na de operatie zal de fysiotherapeut de patiënt begeleiden bij het herstel, gericht op het verbeteren van mobiliteit en stabiliteit. Het is belangrijk om na de behandeling en/of operatie de nek te blijven bewegen en de spieren te blijven trainen om terugkerende klachten te voorkomen.

Het is aan te raden om bij klachten zoals pijn, tintelingen of krachtsverlies in de nek, schouder, arm of hand contact op te nemen met een fysiotherapeut. Door tijdig te starten met de behandeling kan verdere uitbreiding van de klachten worden voorkomen en kan het herstel worden bevorderd.