nekpijn

wat zegt de wetenschap?
Een statische werkhouding kan zorgen voor een verminderde doorbloeding en een eenzijdige belasting van spieren
‘Ga eens rechtop zitten!’ We hebben het onze ouders vroeger allemaal wel eens horen zeggen, maar toch letten we er vaak niet op. Lees verder
Onze specialisten
Dit zijn onze specialisten op het gebied van nekpijn. Zij bespreken graag hoe ze jou kunnen helpen.

Enya Martin MSc
Manueel therapeut
Aandachtgebied:
Nekklachten, hoofdpijn en duizeligheid, lage rugklachten, hand en pols problematiek

Massai Wismans MSc
Manueel therapeut, Sportfysiotherapeut, Echografie Schouder, McKenzie
Aandachtsgebied:
Sportgerelateerde klachten, schouder problematiek, nek en rugklachten.
Welke nekproblemen zijn er eigenlijk allemaal?
Lees hieronder meer over de aandoening, en wat wij eraan kunnen doen.
Nekhernia
Een nekhernia is een aandoening waarbij de kern van een tussenwervelschijf in de nek uitpuilt en tegen een zenuw drukt, wat kan leiden tot pijn, tintelingen en krachtsverlies in de nek, schouder, arm en hand. Slijtage, langdurige overbelasting of een trauma zijn veelvoorkomende oorzaken van een nekhernia, maar de precieze oorzaak verschilt per persoon. Erfelijkheid en roken kunnen hierbij een rol spelen.
In Nederland wordt de diagnose nekhernia jaarlijks 3.000 tot 3.500 keer gesteld, vooral bij mensen tussen de 35 en 65 jaar oud. In ongeveer 80% van de gevallen herstelt een nekhernia vanzelf en is geen operatie nodig. De behandeling is dan gericht op het verminderen van pijn en het bevorderen van het herstel met behulp van fysiotherapie. Hierbij wordt de mobiliteit van de nek verbeterd en de stabiliteit van de nekspieren getraind.
Bij een eerste consult bespreekt de fysiotherapeut de klachten en oorzaak ervan, waarna een lichamelijk onderzoek wordt uitgevoerd. Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld naar de wensen en doelen van de patiënt. Dit kan onder andere bestaan uit oefeningen om de mobiliteit en stabiliteit van de nek te verbeteren en de pijn te verminderen.
Als de nekhernia niet vanzelf herstelt, kan een operatie nodig zijn. Na de operatie zal de fysiotherapeut de patiënt begeleiden bij het herstel, gericht op het verbeteren van mobiliteit en stabiliteit. Het is belangrijk om na de behandeling en/of operatie de nek te blijven bewegen en de spieren te blijven trainen om terugkerende klachten te voorkomen.
Het is aan te raden om bij klachten zoals pijn, tintelingen of krachtsverlies in de nek, schouder, arm of hand contact op te nemen met een fysiotherapeut. Door tijdig te starten met de behandeling kan verdere uitbreiding van de klachten worden voorkomen en kan het herstel worden bevorderd.