Peesklachten, voorkom chronische problemen!

Sinds 2000 neemt wereldwijd het aantal personen met peesklachten toe. Veel voorkomende locaties van peesklachten zijn de schouder, elleboog, heup, knie en rondom de enkel en voet. Peesklachten komen in alle leeftijdscategorieën voor, echter is meer dan twee derde tussen de 18 en 65 jaar. Naarmate we ouder worden neemt de kans op een peesblessure toe. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen terwijl bij kinderen het juist vaker voorkomt bij jongens dan bij meisjes.  

Bij langdurige peesklachten is er vaak sprake van een structuurverandering van de pees. Door de structuurverandering is de pees minder goed in staat om de belasting die gevraagd wordt te dragen. De structuur van de pees zal niet veel meer veranderen. Dit betekend echter niet dat de pees altijd klachten geeft. De pees is trainbaar en we moeten ervoor zorgen dat de pees weer goed belastbaar is. 

Om dit te kunnen bereiken hebben we te maken met supercompensatie. Dit houdt in dat het lichaam de tijd nodig heeft om te herstellen van een inspanning, tijdens het herstellen wordt het lichaam sterker en kun je een grotere belasting aan. Een pees heeft ongeveer 36 uur nodig om te herstellen tot zijn oude niveau. Op dat moment kan hij dus nog niet meer belasting aan. Na deze 36 uur wordt een pees pas daadwerkelijk sterker. Daarom is het goed om 48 uur relatieve rust te houden na een inspanning waarbij de pees belast wordt.

Houdt bij het belasten van de pees rekening met de volgende 3 punten. 

– Tijdens belasting mag er een acceptabele ‘pijn’ ervaren worden (score 2-3)

– De volgende ochtend geen toename van ochtendstijfheid / ochtendpijn

– Binnen 24 uur zijn de klachten weer afgenomen tot het niveau van voor de belasting

Blijven de klachten aanwezig? Dan kan fysiotherapie een uitkomst bieden. Neem contact op met 0481769094 of info@wedocare.nl