Training is belangrijk om te herstellen van een peesblessure. Hiervoor zijn verschillende trainingsvormen mogelijk. Om de belastbaarheid van de pees effectief te trainen kan gebruik gemaakt worden van flywheel training.

ICON_PLACEHOLDERGeschatte leestijd: 2 minuten

Maar wat houdt dit nu precies in? In deze blog zullen we hier verder op ingaan.

Oorspronkelijk is flywheel training ontworpen als trainingsmethode voor astronauten. In een gewichtloze omgeving heeft het namelijk geen zin om met gewichten aan de slag te gaan. Met de ontwikkeling van de flywheel werd er een oplossing gevonden voor dit probleem. Met Flywheel training zorg je ervoor dat je zonder gewicht toch effectief je spiermassa kan trainen. Het blijkt zelfs zo effectief dat het ook in andere situaties steeds meer wordt toegepast.  

 Tijdens de training wordt je vast gemaakt aan een apparaat met een schijf, deze schijf wordt in gang getrokken middels een koord. Dit koord wordt op deze manier helemaal afgerold. Wanneer deze het eindpunt bereikt, wordt deze automatisch weer opgerold waardoor je weer de tegengestelde richting op wordt getrokken. Deze beweging moet je tegen weerstand tegen houden. Vervolgens begint deze cyclus weer opnieuw, waardoor je constant aan het versnellen en aan het afremmen bent. Dit maakt het direct een erg functionele trainingsvorm voor diverse sporten zoals voetbal, basketbal, hockey en tennis waarbij versnellen en afremmen constant aan de orde is.

 Tijdens het afremmen van de beweging moet de spier een excentrische kracht leveren. Op deze manier kan de spier tot wel 70% meer kracht leveren dan de opgaande (concentrisch) beweging. Het excentrisch trainen van spieren blijkt zeer goede resultaten te geven bij het optrainen van peesweefsel. Om die reden is flywheel training uitermate geschikt voor het herstel bij peesklachten.

 Flywheel trainings is voor iedereen geschikt. De energie die je in het vliegwiel stopt krijg je er ook weer uit. Dus hoe sneller jij de opgaande beweging inzet hoe harder je naar beneden wordt getrokken. Je kunt hierdoor dus altijd met de optimale weerstand trainen.