Helaas kun je door de corona maatregelen niet meer je favoriete sport uitvoeren, maar wacht je nu tot je weer van start kan of ga je ondertussen wat anders doen?
Korte trainingstops, zoals de zomer- en winterstop zijn belangrijk voor lichamelijk en geestelijk herstel, maar wanneer je langdurig niet meer traint kan dit ook nadelige gevolgen hebben. Er ontstaat namelijk een afname van je fysieke gesteldheid, voornamelijk een vermindering in conditie en spierkracht. Deze afname staat in verband met een verminderde prestatie en een verhoogd risico op blessures.
Daarnaast ontstaat er een vermindering van de chronische workload, dit is de fysieke belasting van de afgelopen 28 dagen.
Bij een vermindering van 50% van de trainingsbelasting voor 4 weken heb je zeker 2,5 week nodig om terug te komen op het niveau van voor de vermindering van de trainingsbelasting.
Wanneer je dus niet traint tijdens bijvoorbeeld een corona/zomer- of winterstop en je belasting met 100% gedaald is, zal het dus nog langer duren om terug te komen op het niveau voor de vermindering van de trainingsbelasting.

Om het risico op blessures na een corona/zomer- of winterstop te verminderen raden we aan om te blijven trainen, maar wel te minderen in het trainingsvolume en frequentie tijdens de zomer- of winterstop.

Om de trainingsbelasting en de belastbaarheid van een sporter te monitoren wordt er gebruik gemaakt van de verhouding tussen acute workload en chronische workload.

-Acute workload, fysieke belasting van de afgelopen 7 dagen.

-Chronische workload, fysieke belasting van de afgelopen 28 dagen.

Voorbeeld:

Stel je loopt hard en je traint 3 keer in de week, waarvan je 1 keer 5 km loopt en 2 keer 10 km.
Je acute workload is 5+10+10 = 25 km.
Stel dat je nu 4 weken getraind hebt en de volgende waardes hebt behaald:
Week 1: 25 km
Week 2: 28 km
Week 3: 25 km
Week 4: 30 km

Je chronische workload van de afgelopen 4 weken is dan gemiddeld: 25+28+25+30 / 4 = 27

De verhouding tussen je acute workload en chronische workload = 25/27 = 0.92.

Bij een ratio tussen de 0,8 en 1,3 is de kans op blessures het kleinst. Wanneer deze ratio hoger wordt, neemt de kans op blessures toe.
Deze ratio kan wel per persoon verschillen.
Ons advies is dus om je chronische belasting hoog te houden en te zorgen voor een geleidelijke opbouw van training na een periode van rust.